Witam
Zobaczyłem tutaj dział owadów.
Najbardziej pożytecznym owadem jest właśnie PSZCZOŁA.
Tak się składa, że mój dziadek przez lata cale hodował pszczoły. Po nim moja Mama zaczęła też to robić a następnie mój brat. Nie była to jakaś wielka pasieka, nie więcej niż 10 uli. Ale była i wymagała opieki i doglądania.
Takie doglądanie najlepiej wykonywać w dwie osoby. Zatem młody chłopak, jakim wtedy byłem, bardzo dobrze nadawał się na pomocnika. Moim głównym zadaniem było wtedy "podkurzanie", czyli odymianie pszczół w przeglądanym ulu oraz pomoc przy wszystkich pozostałych czynnościach. Miałem więc sposobność bliskiego zapoznania się ze smakiem miodu, budową pszczelego plastra, roju, ula, oraz oczywiście - użądleniami.
Na szczęście nie byłem uczulony i takie użądlenia wywoływały u mnie jedynie chwilowy ból i opuchliznę.
Za to miałem możność prześledzenia rozwoju tej bardzo ciekawej społeczności pszczelej. Własne naoczne obserwacje, uzupełnione literaturą i doświadczeniami innych, pozwalają mi teraz na podzielenie się tymi wiadomościami.
Wielkiemu uczonemu Albertowi Einsteinowi, przypisuje się powiedzenie : "Gdyby wyginęły na świecie pszczoły, to ludzkości pozostałyby tylko cztery lata istnienia".
Widocznie bardzo doceniał rolę pszczół w naszym życiu.
Pszczoła, zwłaszcza 'pszczoła miodna' (Apis mellifica), to maleńki owad długości ok 1.5 cm z trzema parami odnóży i dwoma parami błonkowatych skrzydeł. Na końcu odwłoka posiada żądło z zapasem jadu. Może go użyć tylko raz w swym życiu, bo po użądleniu ginie.
Pszczoła żyje w dużych gromadach zwanych 'rojami' liczącymi od 20 do ok. 70 tysięcy osobników. Są to samice nie do końca rozwinięte.
Samce, zwane trutniami, mogą przebywać tylko w określonym czasie w roju.
Na czele takiego roju jest zawsze jedna Matka- Królowa. Gdy z różnych względów znajdą się dwie, dochodzi do walki w której tylko jedna może przeżyć.
Królowa jest dłuższa od pozostałych (do 2,5 cm) i jako JEDYNA może składać jajka. Otoczona jest zawsze przez grupę "opiekunek-strażniczek", które czyszczą ją i karmią.
Królowa NIE MOŻE jeść sama !! Nie może też się nigdzie przeciskać tak jak pozostałe pszczoły.
Gdyby do tego doszło (np. wskutek zgłodnienia), traci możność znoszenia jajek żeńskich.
Rządy w swym królestwie sprawuje Królowa poprzez wydzielanie specjalnych feromonów obligujących cały rój do określonych czynności.
Dokończenie nastąpi...