Kubek
klatka świetna
Żerdki zrób sam z nieokorownych gałązek np. jabłoni, wierzby. W żadnym wypadku nie kupuj plastikowych ani toczonych, gładkich. Gałęzie z korą są zdrowe dla nóżek ptaków i pozwalają im ścierać pazurki. Żerdki powinny być różnej grubości i rozłożone tak, by ptakom było wygodnie jeść - a więc przy karmnikach i poidełkach, oraz tak, by nie przeszkadzały im w lataniu po klatce, tym bardziej, że ptaki nie będą raczej wypuszczane.
Najwięcej będą siedzieć na górnych żerdkach - te powinny mieć przekrój jakieś 1.5 cm
O żerdkachNa dno klatki można dać papier - widać wtedy odchody i łatwo sprzątać - wymieniać. Niektórzy dają piasek dla ptaków, ale to dodatkowy koszt i potem ten piasek jest w całym pokoju. I też trzeba go wymieniać. Piasek, ale taki kupiony dla ptaków, (żeby nie był zakażony pasożytami i innym zanieczyszczeniami) można im postawić w niewielkiej miseczce.
Pisałeś, że chcesz rozmnożyć zeberki - to maluchy muszą mieć przestrzeń na ćwiczenie lotów i klatka się zapełni.
Łączenie różnych gatunków w jednej klatce jest zawsze ryzykowne, co innego duża woliera.
Inne astryldy , to często gatunki spokojniejsze od zeberek i nie czują się dobrze w ich towarzystwie. I nie można rozmnażać różnych gatunków w jednej klatce.
Dwie pary zeberek mogłyby być - ale jak zechcesz rozmnażać, to jedna para może zdominować drugą. Dlatego radzi się trzymać, nawet w wolierach, co najmniej trzy pary - wtedy żadna nie dominuje. Sądzę, że na trzy pary do rozmnażania jest za mała. Nie mam tu jednak doświadczenia, bo sama nie rozmnażałam, tylko znam temperament zeberek i piskląt mają sporo.
O rozmnażaniuPrzeglądnij forum o zeberkach, do którego podałam link - dział o rozmnażaniu:
http://papuzki.webd.pl/forum/index.php/board,74.0.html - może znajdziesz podobny temat.
Niektóre osoby piszące na tym forum mają dużą wiedzę i doświadczenie (zwróć uwagę na posty użytkowników Szakal, Wojas, Junior i inni). Możesz tam też zapytać.
Hodowcy, którzy hodują tylko, żeby sprzedać, nie są dla mnie zbyt godni zaufania, bo często myślą raczej o sobie, a nie o tym, żeby ptakom było jak najlepiej.
Poczytaj też o żywieniu.