Tadeusz Kantor jest chyba najbardziej znanym za granicą polskim artystą.
Nie wiem, na ile jest znany młodemu pokoleniu Polaków?
Tadeusz Kantor urodził się w Wielopolu Skrzyńskim w 1915 r., zmarł w Krakowie w 1990 r. Był malarzem, scenografem, reżyserem. W czasie wojny stworzył podziemny Teatr Niezależny. Więcej
o Teatrze Niezależnym Kantora.
W 1955 r. założył w Krakowie teatr Cricot 2, który działał w latach 1955 -1991 - w pierwszej fazie w oparciu o sztuki Witkacego, później były to autorskie inscenizacje samego Kantora.
Najsłynniejsze to: Umarła klasa (1975), Wielopole, Wielopole (1980). Ostatnia sztuka: Dziś są moje urodziny miała swoją premierę w 1991 r., już po śmierci Kantora.
W wielu przedstawieniach Kantor był obecny na scenie, przyglądał się akcji, grze aktorów, czasem interweniował.
Trzeba zaznaczyć, że Teatr Cricot 2 nigdy nie istniał jako instytucja.
Kantor jako pierwszy w Polsce tworzył heppeningi.
O Kantorze w Wikipedii
Więcej informacji:
http://www.cricoteka.pl/pl/main.php?d=t ... t=33&id=13
http://www.news.cricoteka.pl/?lang=pl
Tadeusz Kantor
Fragment wspomnień Marty Stebnickiej
Przeszło 70 lat temu znalazłam się w mieszkaniu Ewy Siedleckiej w Krakowie przy ul. Szewskiej 21, II piętro. To w tym mieszkaniu, w jednym z pokoi, którego okna wychodziły na Szewską, Kantor tworzył swój teatr.
Była wojna, okupacja niemiecka, czas terroru, niebezpieczny, w każdym domu strach, cierpienia, rewizje i bardzo trudne warunki do życia. I to był właśnie cud ulicy Szewskiej. Przed drzwiami mieszkania zostawiało się wszystkie swoje sprawy rodzinne, tragedie. W mieszkaniu istniały tylko sprawy z Kantorem, z teatrem, ze sztuką.[...]
Po premierze „Balladyny”, o czym mało kto wie, w mieszkaniu na Szewskiej przez dwa miesiące można było oglądać pierwszą tajną wystawę prac twórców krakowskiej awangardy. Jerzy Skarżyński dał najwięcej obrazów. Były też prace Rostworowskiego, Kantora, Nowosielskiego i Zofii Gutkowskiej (jego przyszłej żony), Jerzego Kujawskiego, Adama Hoff- manna i Ewy Kierskiej.
Złośliwy przypadek? Kamienica przy ul. Szewskiej 21, na której jest tablica upamiętniająca odbywające się tu w czasie wojny spektakle "Balladyny" Teatru Niezależnego Tadeusza Kantora. Pewno są i tacy, którym Kantor kojarzy się tylko z kantorem
cdn