Moje wypady w góry

Moderator: Lamika

Re: Moje wypady w góry

Postprzez Wędrowiec » niedziela, 28 października 2012, 21:46

Nie pamietam cerkwi w Klimkówce :( Nie wiem dlaczego, ale zapora w tej miejscowości, w potocznym języku, nazywana jest zapora w Wysowej :roll: Bojków, Łemków, Ukraińców mam na codzień w swoim otoczeniu i stąd wzięło się przejęzyczenia.
A zdjęcia zamieszczaj i "przynudzaj" :) Nie każdy ma możliwość mieszkania na tak pięknych terenach. Pozostaje podziwianie cudzymi oczami.
Wędrowiec

Postprzez 75ronin » poniedziałek, 29 października 2012, 12:43

Wędrowiec napisał(a):Nie pamietam cerkwi w Klimkówce :(

:shock: - a była taka piękna....
Tak wyglądała kiedyś cerkiew w Klimkówce (tej właściwej leżącej na terenie obecnego "bajorka" klimkowskiego):

Obrazek
Zdjęcie z strony polskaniezwykla.pl

a tak wygląda obecnie.... :evil: :
Obrazek
Zdjęcie z strony kolumber.pl
Dużo można powiedzieć o obecnym jej wyglądzie, ale na pewno to, że nie jest piękna.
Wędrowiec napisał(a):Nie wiem dlaczego, ale zapora w tej miejscowości, w potocznym języku, nazywana jest zapora w Wysowej :roll:

:shock: - dziwne, ale nigdy nie spotkałem się żeby ktoś z miejscowych tak ją określał (ani gorliczan, ani tym bardziej ludzi stamtąd) - z Klimkówki do Wysowej jest kawałek drogi, już bliżej jest Uście Gorlickie.
A tak w ogóle to zalew klimkowski to pokaz jak nie tworzyć zapory i zalewu. Budując zaporę zniszczono właściwie Pieniny Gorlickie (to co zostało to właściwie namiastka), zniszczono wiekową wieś o której pierwsza pisana wiadomość pochodzi z okolic 1435 r.
Dla Gorlic i Jasła z zalewu właściwie nie ma korzyści:
- jako rezerwuar wody pitnej nie spełnia swej roli,
- jako zbiornik przeciwpowodziowy też jej nie spełnia, a wręcz przeciwnie (co szczególnie odczuło Jasło w czerwcu 2010 r.),
- a korzyść rekreacyjna? - :lol: :lol: :lol: - tereny nadbrzeżne i wyżej położone wyprzedano i pozwolono na dziką zabudowę, przez co zalew utracił wartość krajobrazową,
- jako kąpielisko jest wręcz zagrożeniem dla kąpiących się - strome brzegi i występujące naprzemiennie w zbiorniku powierzchnie, warstwy wody bardzo ciepłej (płytka woda) i bardzo zimnej (głęboka woda) - jakim jest to zagrożeniem dla człowieka kąpiącego się, który jeszcze pewnie chwilę wcześniej się opalał to chyba nie trzeba pisać.
Patrząc pod kątem jaki mógłby interesować nas Sinhayowców jako ludzi kochających skrzydlatą brać to zbiornik ten nie ma nic do zaoferowania, często tamtędy przejeżdżam i nigdy nie widziałem tam nawet przelatującej czapli siwej, pływających przy brzegu krzyżówek, nigdy też nie widziałem żeby tam się pojawiły jakiekolwiek mewy (które często przecież zalatują do Gorlic z Nowego Sącza).
Jedynym do tej pory plusem zalewu klimkowskiego jest wystąpienie w roli Dniestru w filmie "Ogniem i mieczem" w scenie przeprawy Skrzetuskiego przez Dniestr :twisted: ; który to plus nie został do tej pory w żaden sposób wykorzystany przez okoliczne władze do promocji tejże okolicy (oprócz postawienia tablicy w miejscu gdzie urzędował A. Hoffman w momencie kręcenia wymienionych scen. :evil:
75ronin

Postprzez 75ronin » środa, 23 stycznia 2013, 21:52

Wreszcie zabrałem się za obróbkę zdjęć, które popełniłem :mrgreen: w tamtym roku podczas jednej z wycieczek w Tatry. Trasa nie była jakaś szczególnie wymagająca (ani w planowanym, ani rzeczywistym przebiegu :D).
Skrótowo plan był taki - z Kuźnic przez Skupniów Upłaz do Doliny Gąsienicowej skąd na Mały Kościelec, Kościelec i z powrotem do Doliny skąd z powrotem do Kuźnic. Jednak rzeczywisty przebieg był troszkę inny.

Na początek niestandardowy widok na Giewont.

Tutaj tenże sam :D, troszkę lepiej rozpoznawalny :lol:

Wiem, troszkę ;) :lol: przesadziłem z obróbką fotki.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 października 2013, 21:24 przez 75ronin, łącznie edytowano 3 razy
75ronin

Postprzez 75ronin » środa, 23 stycznia 2013, 22:00

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 października 2013, 21:24 przez 75ronin, łącznie edytowano 2 razy
75ronin

Postprzez Jola » środa, 23 stycznia 2013, 22:31

Ronin :-D Nawet jeśli przesadziłeś to wyszło pieknie i groźnie ;) i widoki bajeczne :-D
Obrazek
Jola

Postprzez Lamika » środa, 23 stycznia 2013, 23:10

Ronin :) Piękne widoki :) A przede wszystkim sama przyroda, bez ludzi :) Co do obróbki... hmmm... wolę mniej jak więcej ;)
Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Postprzez ludi2 » środa, 23 stycznia 2013, 23:21

Niesamowite te widoki! :o
Ogladam zdjecia i.... nagle ziuup
I poczulam sie jak Alicja w krainie czarow.
Znalazlam sie na drodze, nad glową ogromne chmury zapowiadaja niezwykle
i nie przewidzialne wydarzenia.
Realistyczny i fantastyczny swiat. Ronin, jestes artysta! :D
ludi2

Postprzez 75ronin » czwartek, 24 stycznia 2013, 13:37

Jolu, Lamiko, Ludi, dziękuję. :oops: :)
ludi2 napisał(a):Ronin, jestes artysta! :D

:oops: Eeeee, :oops: Ludi troszeczkę ;) :lol: przeeeeesaaaaadzasz :lol:! Do artysty mi bardzo daleko. :oops:

Dalsza część fotek.
Dolina Gąsienicowa z widocznymi dawnymi chatami pasterskimi, fragmentem Murowańca (ten zielony dach na lewo od lewej chatki), z Małym Kościelcem (1863m) i Kościelcem (2158m) (te dwie nieco przypominające piramidy góry). Na prawo od Kościelca masyw Świnicy (2301m) i Świnicka Przełęcz (2050m), zaś na lewo widoczny jest Mały Kozi Wierch (2226m), Zmarzła Przełęcz (2126m), Zamarła Turnia (2179m), Kozia Przełęcz (2137m) i fragment Kozich Czubów (2266m).
Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 października 2013, 21:24 przez 75ronin, łącznie edytowano 1 raz
75ronin

Postprzez 75ronin » czwartek, 24 stycznia 2013, 15:42

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ostatnio edytowano poniedziałek, 7 października 2013, 21:25 przez 75ronin, łącznie edytowano 2 razy
75ronin

Postprzez Lamika » czwartek, 24 stycznia 2013, 15:49

Ronin :) Kaczka taterniczka podoba mi się najbardziej :D Ciekawe, czy na Giewont by weszła ;)
Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze reportaże