Czy musi być tytuł

Moderator: Lamika

Re: Czy musi być tytuł

Postprzez emen5 » piątek, 10 maja 2013, 20:25

Kawusiu :) U nas jest znacznie gorzej.Mamy płacić za segregowane od osoby,19zł :o Pojemniki będą 3: na szkło,na plastik l na suche nie podlegające kompostowaniu.A gdzie wyrzucać te,które trzeba kompostować :?: Mamy sobie na środku podwórka kompostownik założyć :?: :evil: Ta ustawa pewnie nie jest taka zła,ale jest twórczo rozwijana przez lokalne samorządy :evil: Teraz mamy zsyp i trzy pojemniki do zsypu a czwarty na segregowane.Wywożone trzy razy w tygodniu,a ten z segregowanymi raz w tygodniu.Teraz zsyp zamkną,postawią po jednym pojemniku i ten na suche będą wywozić dwa razy w tygodniu; a pozostałe jeszcze rzadziej :shock:
Uważam,że śmieci będą segregowana,bo Unia nas do tego zmusza.Ale nie wierzę,że wszyscy lokatorzy bloku będą przestrzegać segregacji.W rezultacie będziemy płacić dużo więcej :evil:
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez Alicja » piątek, 10 maja 2013, 20:33

U nas spółdzielnia też zbierała oświadczenia zaznaczając, że dla gospodarstw segregujących śmieci stawka będzie niższa, natomiast dla tych, które odmawiają - dużo wyższa. Totalna bzdura :evil: Jak oni sprawdzą w bloku, gdzie jest ponad 100 mieszkań, kto wrzucił do zsypu torbę śmieci niesegregowanych lub do pojemnika odpady organiczne :?:

Masz rację Kawusiu :D Ta cała "zabawa" śmieciowa to tylko wyłudzenie pieniędzy od mieszkańców :mrgreen:
P o z d r a w i a m
Obrazek
Alicja

Postprzez Lamika » piątek, 10 maja 2013, 20:41

U mnie do tej pory były tylko 2 pojemniki: na zwykłe niesegregowane śmieci i na surowce wtórne - czyli wszystko: szklo, plastik, papier do jednego pojemnika :evil: Już widzę, jak to jest segregowane, zwłaszcza, że wielokrotnie widziałam tam obierki i zużyte pieluchy :lol: Fikcja :evil: A teraz, poza ceną, nic się nie zmieni, jak mniemam. Nie bardzo też wyobrażam sobie te odpady umownie nazwane "zielone" - nawet jak postawią osobny pojemnik (gdzie?) to już widzę jak to gnije sobie w najlepsze w pojemniku opróżnianym 2 razy w tygodniu. Zresztą nawet jak będzie opróżniane codziennie - to niby gdzie to będzie wywożone ? Na komunalne wysypisko.
Podobnie jak Wy, niemal maniacko segreguję to co się da, ale nawet przy najlepszej organizacji wywozu i tak czarno to widzę. Niektórym nie chce się nawet otworzyć kluczem zsypu i smieci stawiają pod drzwiami, a co dopiero segregować.
Najlepsza metodą byloby nie zamykać altanek i komór z pojemnikami w blokach, tylko zaprosić tzw. "nurków śmietnikowych". Oni napewno wybraliby z pojemników to co można sprzedać (papier, puszki) a to juz by jakoś zmniejszyło ilość smieci na wysypisku.
Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Postprzez emen5 » piątek, 10 maja 2013, 20:59

Lamiko,problem polega na tym,że wysypisk już nie ma :!: :!: :!: W promieniu 50 km od Warszawy wszystkie są zapełnione :mrgreen: A nikt nie chce u siebie wysypisk za żadne pieniądze :mrgreen:
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez Lamika » piątek, 10 maja 2013, 21:15

To niedługo będzie jak swego czasu w Neapolu :mrgreen:
Lamika
Administrator

Postprzez emen5 » piątek, 10 maja 2013, 22:02

Bardzo sie tego boję :(
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez DługiMarek » poniedziałek, 27 maja 2013, 12:34

Ostatni raz ubezpieczałem się w starej ,polskiej firmie-to co kombinują z odszkodowaniem woła o pomstę do nieba :evil:
Mam AC serwisowe-mają wypłacić za części oryginalne-a kombinują jak zaniżyć wartość szkody.Kolizja miała miejsce 18.04. a do tej pory lakiernik przerzuca się mailami z ubezpieczycielem.podobno w tej firmie(chodzi o ubezpieczyciela) to ostatnio norma.
Uciekajcie od starej polskiej firmy.....
DługiMarek

Postprzez emen5 » poniedziałek, 27 maja 2013, 17:33

Bardzo Ci współczuję kłopotów.Szkoda,że nie poprosiłeś o radę.Ja już dawno wyniosłam się ze starej polskiej firmy.Z przyjemnością Ci na PW poradzę gdzie się ubezpieczyć a nawet po koleżeńsku policzę składkę :)
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez Alicja » czwartek, 30 maja 2013, 08:47

Świąteczny dzień zaczął mi się ptasio-tragicznie :cry: najpierw sroka zaatakowała wróbelka podlota ale za nim zdążyłam zjechać z 6. piętra, wrona odebrała jej zdobycz, wielkim dziobem uśmierciła małego na miejscu i zabrała ze sobą. Później włączyłam podgląd w mojej budce jerzykowej mając nadzieję, że zobaczę 2. jajeczko. Jaja nie było. Kilka minut później wtargnął jerzykowy intruz i przez jakiś czas były 3 jerzyki w budce. Najbliżej wyjścia był właściwy mieszkaniec więc musiał się usunąć z okienka, by zrobić miejsce intruzowi do wylotu. Intruz jednak zawrócił i wtedy na dole zaczęła się walka na śmierć i życie. Samica obroniła się zabijając intruza :shock: Jak ochłonę z wrażeń to więcej napiszę w "Obserwacjach ptaków" w wątku "Mistrz i Magia - jerzyki Alicji 2013 r."
P o z d r a w i a m
Obrazek
Alicja

Postprzez Lamika » czwartek, 30 maja 2013, 09:44

Alicjo :shock: :cry:
Lamika
Administrator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ponarzekaj - będzie lżej