Ptaki na naszych podwórkach

Moderatorzy: 78, Lamika

Re: Ptaki na naszych podwórkach

Postprzez emen5 » piątek, 9 sierpnia 2024, 18:45

Od wielu lat obserwuję wrony,które przychodzą na moje okno. Pisałam tu o nich nie raz i pokazywałam zdjęcia. Młode wrony bardzo lubią się bawić,a ich zabawy potrafią dokuczyć i zdenerwować. Uwielbiają niszczyć kwiatki w ogródku i na oknie: wyrywają i wyrzucają cebulki, ścinają młode kwiaty. Inna zabawa to przewracanie pojemników z wodą po to,żeby tą wodę wylać. Wkładają w to nie raz dużo wysiłku a po pokonaniu przeszkód głośnym "kra.." oznajmiają triumf. I tak przez trzy lata. Widocznie trzyletnie są już całkiem dorosłe i nie figle im w głowie.
I teraz to,co mnie zdumiewa najbardziej. Trzyletnie wrony nagle znikają na kilka dni. Zaczynam się zastanawiać co sie z nimi stało, a one wracają. Gdzie i po co wędrują ? Zagadka. Może wiecie o co chodzi :?: Ale dobrze,że wróciły :)
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez emen5 » sobota, 24 sierpnia 2024, 19:18

Na moim podwórku wróbelki wyprowadziły trzeci lęg. Sąsiadka zaobserwowała zabawną scenę, jak cała gromada młodych odgoniła od karmnika rodziców,dosłownie dziobiąc ich w ogony :o A to chuliganeria :lol:
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez Lamika » sobota, 24 sierpnia 2024, 20:25

Czy warto mieć takie niewdzięczne dzieci :?: ;)
Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Postprzez Alicja » niedziela, 25 sierpnia 2024, 11:37

Teraz moda na pokolenia roszczeniowe ;)
Alicja

Postprzez garrulus » niedziela, 25 sierpnia 2024, 20:15

Emen :) Widać, że Twoje wróble starają się pilnie, aby gatunek przetrwał. :P U mnie nadal nie ma wróbli. :(

W mojej okolicy chyba dobrze się mają dzięcioły. :)
Przed moim balkonem rośnie topola włoska, która sięga już chyba 7 - 8 piętra, ale zaczyna usychać.
Obrazek

Stała się więc atrakcyjna dla dzięciołów. Już drugi miesiąc obserwuję codziennie rano i wieczorem dzięcioły szukające robaczków. Czasem przylatuje dzięcioł zielony, ale najczęściej topolę odwiedza dzięcioł duży. Najpierw widywałam samiczkę, potem pojawił się samiec z młodym, który próbował korzystać z miejsc, gdzie tatuś znalazł jakieś smakołyki. Tatuś jednak był stanowczy i odganiał go, żeby sam sobie szukał. :lol:
Ostatnio przylatuje już tylko dorosły.
Trudno zrobić mu zdjęcie, bo najchętniej wybiera miejsca zacienione, a na dodatek jest to trochę za daleko dla mojego aparatu.

Obrazek
garrulus

Postprzez Lamika » niedziela, 25 sierpnia 2024, 20:51

Garrulusko, oby jakaś wichura nie zwaliła tej usychającej topoli, bo skończy się dzięcioła wyżerka. A widok na dzięcioły masz przedni :)
Lamika
Administrator

Postprzez emen5 » niedziela, 25 sierpnia 2024, 21:11

Gratuluję obserwacji dzięciołów :) Ale takie usychające topole są groźne dla otoczenia,bo mają bardzo płytki system korzeniowy i są podatne na wichury.
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez Alicja » niedziela, 25 sierpnia 2024, 21:17

Doceniam takie zdjęcie, na którym dzięcioł jest "za daleko od aparatu" :D ważne, ze starałaś się i co najważniejsze, że zdjęcie wyszło i widać dzięcioła :D :D :D
Alicja

Postprzez emen5 » poniedziałek, 2 września 2024, 18:57

Okazuje się,ze krogulec systematycznie poluje na moje wróbelki :o Dzisiaj widziałam atak na wróble buszujące w żywopłocie irgowym. Polowanie się nie udało,śniadania nie było. No i komu mam kibicować :?: Głodnemu krogulcowi, czy moim najedzonym wróbelkom :roll:
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez Lamika » poniedziałek, 2 września 2024, 20:53

Dlatego nie przepadam za drapolami.
Lamika
Administrator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Obserwacje ptaków