Obserwacje ptaków [2013]

Moderator: Lamika

Re: Obserwacje ptaków [2013]

Postprzez calvin_harris » piątek, 5 kwietnia 2013, 20:20

Ciuciek,mam takie pytanie są może gdzieś w okolicach Łukowa u Ciebie pućki ;) ?
calvin_harris

Postprzez Kamil » piątek, 5 kwietnia 2013, 21:47

Ciuciek, spokojnie, już o tym pomyślałem :) W tym sezonie już za późno żeby zasiedliły budkę, ale możliwe, że niedługo jakieś zawisną. Rok temu pójdźki miały gniazdo w otworze wentylacyjnym jednorodzinnego domu, ciekawe czy to te same.
Calvin, do mnie masz bliżej :P :twisted:
Kamil

Postprzez Ciuciek » piątek, 5 kwietnia 2013, 22:33

Kamil napisał(a):Ciuciek, spokojnie, już o tym pomyślałem :) W tym sezonie już za późno żeby zasiedliły budkę, ale możliwe, że niedługo jakieś zawisną. Rok temu pójdźki miały gniazdo w otworze wentylacyjnym jednorodzinnego domu, ciekawe czy to te same.
Calvin, do mnie masz bliżej :P :twisted:

No fakt już trochę późno, za oknem śnieg więc podświadomie brałem, że mamy styczeń :lol: :roll: młode tej pary będą wracać w te rejony :P

Calvin, ja jestem z Siedlec w Łukowie bywam ;) ale spróbuję się czegoś dowiedzieć.

edit;
Calvin, latem 2011r na os. Sienkiewicza słyszana była parka. Cytuję "Głos samicy słyszany 3 lipca. 8 lipca po krótkiej (3 sylabowej) stymulacji głosowej przez około 15 minut odzywał się samiec głosem terytorialnym." Info z kartoteki obserwacji, którą tu chyba kiedyś podawałem. Ta obserwacja jest zatwierdzona, jest imię i nazwisko obserwatora, jakbyś chciał ;)
Ciuciek

Postprzez 78 » sobota, 6 kwietnia 2013, 14:10

Dziś rano nad cm.Bródnowskim 4 bociany w przelocie na N.
78

Postprzez 75ronin » sobota, 6 kwietnia 2013, 14:27

Widziałem dzisiaj pierwsze dymówki (2), trafiły się też kopciuszki, kląskawka, stadko pliszek siwych, pokrzywnica :D i przelatujący wysoko bociek.
75ronin

Postprzez calvin_harris » sobota, 6 kwietnia 2013, 18:07

Dzięki Ciuciek.Spoko,w kartotece jestem,więc zajrzę :)

Hehe Kamil,no niby bliżej,jak za tydzień w okolicach Łukowa nie znajdę pójdziek to do Ciebie się pewno wybiorę ;)
calvin_harris

Postprzez Kamil » sobota, 6 kwietnia 2013, 20:10

calvin_harris napisał(a):Hehe Kamil,no niby bliżej,jak za tydzień w okolicach Łukowa nie znajdę pójdziek to do Ciebie się pewno wybiorę ;)

No wiesz, u mnie nie tylko pójdźki są :mrgreen:

06.04.2013
Ostatni dzień przydomowych obserwacji był dość udany :smile: , ciekawsze gatunki:
- dzięciołek - pierwszy ptak zobaczony po wstaniu z łóżka ;)
- makolągwa - ok. 14
- kos - 1 samiec
- grubodziób - 1
- bocian biały - 1 - w końcu :smile:
- kuropatwa - para obecna w tym samym miejscu co wczoraj, a kawałek dalej - kolejna :oki:
- potrzeszcz - 1 w stadzie trznadli
- pójdźka - dzisiaj zająłem miejsce w moim punkcie obserwacyjnym o odpowiedniej porze i już sam ją wypatrzyłem :mrgreen: , przy okazji trafiła się też:
- uszatka - w pewnym momencie miałem obie sowy na raz, bo obserwowałem uszatkę, a gdzieś z ciemności odzywała się pójdźka :]
Szkoda, że już trzeba wracać do Warszawy, bo robi się coraz ciekawiej, a na jutro zapowiada się piękna, słoneczna pogoda :| Za to dla zwierząt teraz będą najtrudniejsze dni, bo w dzień jest na plusie, a w nocy poniżej zera i na powierzchni śniegu tworzy się twarda skorupa...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

tak wygląda pójdźka widziana z mojego okna :mrgreen:
Obrazek

to zdjęcie mogło być całkiem niezłe, tylko nie wziąłem pod uwagę tego, że dziś było jaśniej niż wczoraj i fotografowałem na tym samych ustawieniach, a zanim zmieniłem na właściwe, to ptak już się odwrócił :?
Obrazek

Obrazek
Kamil

Postprzez Lisek » sobota, 6 kwietnia 2013, 20:55

Nie ma co płakać, da się nieco poprawić. :P

Tak na szybko:
Obrazek
W sumie tło za bardzo w granatowe poszło, powinno być bardziej czarne.
Lisek

Postprzez Kamil » sobota, 6 kwietnia 2013, 21:06

Lisek, faktycznie, efekt całkiem niezły :) W czym robione :?:
W rzeczywistości zdjęcie było jeszcze gorsze, tylko na szybko trochę poprawiłem je w Picasie.
Kamil

Postprzez Lisek » sobota, 6 kwietnia 2013, 21:37

Paint Shop Pro.

Rozdzieliłem na 2 layery (tło a na drugim reszta), potem trzeba było oba nieco inaczej potraktować, przykładowo tło oprócz ściemnienia jest mocno rozmyte i zjechane z kontrastem, natomiast sowa ma podciągniętą intensywność kolorów i nieco wzmocniony kontrast. No i całość jest odszumiona na tyle ile się na szybko jedną funkcją dało.
Lisek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Archiwum