Kawusiu dziękuję za kolejną relację znad morza
Czytam i oglądam Twoje zdjęcia zawsze z ciekawością i sentymentem, bo przypominają mi wspaniałe wakacje spędzone w tamtym rejonie
Pod latarnią i na latarni w Nowym Porcie również byłam i mam kilka zdjęć, które chciałabym przy okazji też pokazać
Panu Michalakowi należą się wyrazy uznania za odnowienie zniszczonej latarni i utrzymywanie jej w doskonałym stanie
O kuli czasuKula czasu w Nowym Porcie jest uruchamiana o godzinach 12, 14, 16 i 18. Pokazuje czas z dokładnością 1 sekundy kumulowanego błędu na 200 tysięcy lat!
Opadanie kuli
"Latarnia morska Gdańsk Nowy Port przeszła do historii światowej, gdy 1 września 1939 roku o godzinie 4:45 rano Niemcy strzałami z niej to właśnie w kierunku położonego po drugiej stronie Martwej Wisły polskiego Westerplatte rozpoczęli drugą wojnę światową, wojnę która pochłonęła 55 milionów ofiar. Trzy minuty później, o godzinie 4:48, pancernik "Schleswig-Holstein" rozpoczął ostrzeliwanie polskiej placówki."
ŹródłoOkno, ż którego strzelano.
Napis na tabliczce:
"Z tego okna 1 września 1939 roku o godzinie 4.45 rano w kierunku polskiego Westerplatte padły pierwsze strzały II Wojny Światowej, wojny, która pochłonęła 55 milionów ofiar."