Karmniki Emen

Moderator: Lamika

Re: Karmniki Emen

Postprzez Kawusia » wtorek, 22 września 2015, 09:02

Emen, dobrze ma ptactwo w Twojej okolicy mając taką wspaniałą panią dokarmiającą i która może to robić w miejscu zamieszkania.
Na terenie naszego osiedla wszędzie tylko tabliczki z zakazami dokarmiania ptaków, nawet w swoich przydomowych ogródkach :shock: i oczywiście na balkonach :(
Kocham moje miasto
Obrazek
Kawusia

Postprzez emen5 » wtorek, 22 września 2015, 20:37

Kawusiu,na takie tabliczki jest rada: należy powiadomić ochronę środowiska.Wszystkie ptaki miejskie są pod ochroną i nikt nie ma prawa zabraniać karmienia.Tak jak nie wolno zakładać kolców na parapetach,bo to jest występek.Inna sprawa,że czasem potrzebna jest determinacja aby wymusić na lokalnych władzach przestrzeganie prawa.
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez emen5 » wtorek, 13 października 2015, 18:48

Sikorki upominają się już o jedzenie,więc dzisiaj zamówiłam 30 kg czarnego słonecznika w Złotej Rybce.Przypuszczam,że to ubiegłoroczne zapasy,bo po 3,30zł. Tegoroczne są po 9 zł za kilogram :shock:
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez Lamika » wtorek, 13 października 2015, 19:02

Po 9,00 to można było w supermarkecie kupić słonecznik. Łuskany, niesolony. Ciekawe, czy w tym roku też cena skoczy trzykrotnie i tam :o
Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Postprzez emen5 » środa, 21 października 2015, 20:14

Alicja napisała w temacie "Tawerna na Olimpie":
Apollo :D nie pamiętam już, kto to mówił, że prawdziwy karmik poznaje się wtedy, gdy ma się w nim własnego krogulca :mrgreen:

Nie mogłam się powstrzymać,przed wstawieniem zdjęć z 2011 roku (były na Ciconii) :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Krogulec zjadł jakiegoś wróbelka lub sikorkę i był tak ociężały,że pozwolił sobie zrobić trzy zdjęcia ;)
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez Lamika » środa, 21 października 2015, 20:36

Emen, spojrzałam na zdjęcia zanim jeszcze przeczytałam, że to archiwalne i juz byłam gotowa wyglądać przez okno, czy śnieg pada :lol:
Lamika
Administrator

Postprzez Alicja » środa, 21 października 2015, 21:30

Emen :D czyli, ze krogulec zna już adres Twojego karmnika i może się pojawić w każdej chwili, gdy go głód przyciśnie :mrgreen:
P o z d r a w i a m
Obrazek
Alicja

Postprzez emen5 » środa, 21 października 2015, 21:37

Alicjo,krogulec bywa dość regularnie,tylko już się nie dał sfotografować ;)
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez emen5 » wtorek, 10 listopada 2015, 17:55

W moim karmniku po raz pierwszy tej jesieni pojawiły się bogatki.Dotąd przylatywały tylko dwie modraszki.na razie bogatki są bardzo ostrożne.Podczas uzupełniania karmnika wróble siedzą mi nad głową na brzozie i obok,na bzie.Obserwują moje ruchy i natychmiast po powieszeniu karmnika dobierają się do jedzonka.Natomiast sikorki odlatują na dalsze drzewo i obserwują z oddali.Musi upłynąć trochę czasu,zanim przylecą do karmnika :)
Zaobserwowałam jeszcze jedną ciekawostkę.Ja daję słonecznik czarny,niełuskany.Dzisiaj dostałam od sąsiada działkowicza torbę łuskanego słonecznika.Myślałam,że pierzaści stołownicy rzucą się na karmnik z impetem i opróżnią go błyskawicznie.Tymczasem okazało się,że podchodzą do nowych ziarenek bardzo ostrożnie i zpewna taką nieufnością :shock:
Pozdrawiam
Obrazek
emen5

Postprzez Lamika » wtorek, 10 listopada 2015, 18:09

Szybko poznają się na łatwiejszych ziarenkach. Sprytne są, tylko potrzebują pierwszego odważnego. Pewnie to będzie gołąb ;)
Lamika
Administrator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze karmniki