Moje akwarium

Moderator: Lamika

Re: Moje akwarium

Postprzez 78 » sobota, 29 grudnia 2012, 10:11

Widzę prętnika "całuska".Bardzo ładna ryba,ale nie może byc dwóch samców w jednym zbiorniku.Zabiją się.Potrafią tak długo walczyc,aż wygryzą sobie w ciele dziury na wylot.Natomiast zaloty pary są widowiskowe.Stąd nazwa "całuski".
78

Postprzez Ciuciek » sobota, 29 grudnia 2012, 10:26

Fajnie to wszystko wygląda :)

Sam bym z chęcią zajął się akwarystyką, muszę to jeszcze przemyśleć :mrgreen:

Szkoda tych zdechłych rybek.
Ciuciek

Postprzez Accipiter » sobota, 29 grudnia 2012, 16:33

Prętniki są świetne :)
obiecałem sobie, że kiedy założę akwarium kupie sobie te ryby. Nie wiem czy dojdzie kiedykolwiek do tarła w moim zbiorniku, to akwaium ogólne, tarlaki musiałbym przenieść do osobnego zbiornika i tam zadbać o odpowiednie warunki dla nich. Na razie takiego nie posiadam ale może kiedyś....
Oglądałem kiedyś tarło prętników w necie (nigdy na żywo niestety) - rzeczywiście widowiskowo to wygląda :)
Accipiter

Postprzez Accipiter » niedziela, 30 grudnia 2012, 19:11

Kontroluję codziennie zbiornik i po ostatnich obserwacjach wychodzi na to, że będę zmuszony zrobić restart akwarium :(
dzisiaj zauważyłem zmiany chorobowe u jedenj z samic gupika, druga też wygląda mi podejrzanie. Odłowiłem je do osobnego zbiornika gdzie zaaplikowaem dawkę leku. Nie wiem co z pozostałymi rybami, nie zauważyłem żadnych zmian ale patogeny chorobotwórcze mogą nadal być obecne w zbiorniku. We wtorek zrobię podmianę wody- około 50% , jesli to nie pomoże to juz nie wiem .. :(

dorzucam zdjęcie "glonka" i pozostałych rybek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Accipiter

Postprzez Kawusia » niedziela, 30 grudnia 2012, 19:27

Acci, Twoje akwarium jest piękne i śliczne są w nim rybki ale pracy przy utrzymaniu w dobrym stanie zawartości .... jest sporo. Wystarczy jak zauważysz jakieś zmiany u jednej z rybek i już jest problem .... Podziwiam Cię za cierpliwość i chęć utrzymania akwarium w idealnym stanie :)
Kocham moje miasto
Obrazek
Kawusia

Postprzez Lamika » niedziela, 30 grudnia 2012, 19:32

Czyli akwarium to nie tylko przyjemność, ale sporo pracy i jednak dużo niewiadomych - chory pies czy kot to kłopot, ale łatwiejszy w rozpoznaniu, ale chora ryba :?: ...
Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Postprzez Ellen » niedziela, 30 grudnia 2012, 21:56

Przy akwarium jest bardzo dużo pracy , która i tak czasem kończy się fiaskiem. Wystarczy kupić i wpuścić jedną chora rybę i bywa,że wszystkie padają. Acci, spróbuj urządzić jakieś małe akwarium,które potraktujesz jako kwarantannę. Glonek jest superaśny :D
Ellen
Administrator

Postprzez Pleszka » wtorek, 1 stycznia 2013, 13:51

Accipiter napisał(a):
...o zdjęciach dla Pleszki nie mogłem zapomnieć - to tak, żeby nie grymasiła ;) (dzisiaj tylko 2, ale obiecuję, że pojawią się nowe ;) )

Dzięki! Zdjęcia jak zwykle piękne!
Hodowanie rybek to z pewnością niełatwa sztuka, pozostaje więc życzyć Ci dużo cierpliwości!
Pleszka

Postprzez Accipiter » środa, 9 stycznia 2013, 18:47

Nowi goście w moim akwarium, wreszcie udało mi się kupić neony czarne! :D :D
Jeszcze przed nowym rokiem w zoologicznym powiedzieli, że postarają się sprowadzić te rybki, w poniedziałek pobiegłem tylko po pokarm i na wejściu dowaiaduję się, że ryby będą już na drugi dzień. Dzisiaj je przywiozłem. Pływają razem z neonami inessa. Zdjęcia rybek zapodam najprędzej w piątek albo w sobotę. Niestety dzisiaj za bardzo nie mam czasu a jutro znikam z domu i pojawiam się dopiero w piątek popołudniu. Brat zaopiekuję się rybkami do tego czasu.
Muszę tylko powiedzieć, że taka ławica neonów czarnych wyglada niesamowicie! Teraz to nawet żałuję, że nie zdecydowałem się na jednogatunkowe akwarium.
Accipiter

Postprzez Lamika » środa, 9 stycznia 2013, 18:53

Acci :) Dobrze, że wszystko w porządku z rybkami, bo już zaczynałam się niepokoić, że tak długo nic nie piszesz. Na zdjęcia z nowym nabytkiem czekam cierpliwie :D
Birds of a feather flock together.
Lamika
Administrator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wszystkie zwierzęta małe i duże, czyli nasi pupile